fbpx

Tharja e lumenjve një paralajmërim për të ardhmen e Evropës?

(Skenderbeu.info)-Tharja e lumenjve një paralajmërim për të ardhmen e Evropës?

BBC

Lumenjtë e Evropës ranë në nivele historikisht të ulëta gjatë një vere të gjatë dhe jashtëzakonisht të nxehtë.Mund te jete një shenjë e gjërave që do të vijnë?

Përgjatë lumit Danub, i cili gjarpëron rrugën e tij për 1,800 milje (2,898 km) nga Pylli i Zi në Gjermani në Detin e Zi në Rumani, shumë qytete – si porti i vogël rumun i Zimnicea në kufirin bullgar – varen nga rruga ujore për jetesën e tyre.
Por thatësira epike e kësaj vere dhe temperaturat e larta historike, tani në muajin e pestë rraskapitës, kanë varfëruar Danubin dikur të fuqishëm, duke përmbysur gjithçka që banorët e Zimnicea – punëtorët e portit, fermerët, industria e anijeve, peshkatarët, pronarët e restoranteve dhe familjet – kishin për breza të cilët llogariten për të mbajtur veten.
Me Danubin që rrjedh me më pak se gjysmën e vëllimit të tij të zakonshëm veror, dhjetëra maune mallrash qëndrojnë të palëvizshme në portin e Zimnicea, duke pritur një kthesë për të përdorur kanalin e vetëm të thellë për kalim. Vendasit po mbledhin ujin e pakët të shiut për ta përdorur për qëllime shtëpiake në mënyrë që të kursejnë ujin e pijshëm nga Danubi për pije.
The dry spell caused the Danube – seen here near Hungary’s famous parliament – to drop to its lowest point in living memory (Credit: Arpad Kurucz/Anadolu Agency/Getty Images)
Transportet e drithit që burojnë nga Ukraina – me shumë nga portet e saj të Detit të Zi të kontrolluara nga Rusia, Danubi është një rrugë alternative për vendin e shkatërruar nga lufta për të eksportuar mallra ushqimore – janë detyruar të heqin peshën e ngarkesës për të kaluar, kur të munden.
Në të gjithë Rumaninë jugore, pjesa më e madhe e së cilës mbështetet në Danub për ujë të pijshëm të freskët, qindra fshatra po racionojnë furnizimin me ujë dhe po kufizojnë ujitjen e tokave bujqësore në të cilat mbështetet Evropa për misër, drithëra, luledielli dhe perime.
Në gjashtë muajt e parë të vitit 2022, ndërmarrja hidroenergjetike e Rumanisë Hidroelectrica prodhoi një të tretën më pak energji elektrike sesa prodhon zakonisht. Dhe fermerët rumunë të grurit thonë se thatësira u ka kushtuar atyre një të pestën e të korrave të tyre. Rumania është një nga prodhuesit më të mëdhenj të grurit në Evropë dhe aq më i rëndësishëm për tregun ndërkombëtar në dritën e bllokimit nga Rusia të shumicës së eksporteve të grurit të Ukrainës.
“Në qytetet lart e poshtë Danubit, thatësira dhe ndryshimet klimatike marrin një kuptim ekzistencial,” shpjegon Nick Thorpe, autor i The Danube
Një Udhëtim lart nga Deti i Zi në Pyllin e Zi. “Në ndryshim nga banorët e qytetit, ata po e shohin këtë fatkeqësi para syve të tyre”.
The receding Danube waters have created new sand islands on the river, making navigation much more difficult (Credit: Andrei Pungovschi/AFP/Getty Images)

Në Francë, ujërat e ngrohura të Rhône dhe Garonne ishin më pak efektive në ftohjen e sistemeve të termocentraleve bërthamore, duke detyruar shumë centrale të shkurtojnë prodhimin e tyre. Dhe qindra degë të lumenjve më të mëdhenj janë në gjendje edhe më të keqe: kockat e thata.

Në fillim të gushtit, kryeministrja e Francës, Élisabeth Borne, tha se Franca është në mes të “thapësirës më të rëndë” që vendi ka përjetuar ndonjëherë, e cila ka gërryer aq shumë lumenjtë – përfshirë Loire, Doubs, Dordogne dhe Garonne. – që qindra komuna tani kërkojnë që uji i pijshëm të shpërndahet me kamion.
“Ndoshta më alarmuesja këtë vit është shtrirja e niveleve të ulëta të ujit në të gjithë pellgun e Danubit, nga Bavaria në Detin e Zi,” thotë Thomas Hein nga Universiteti i Burimeve Natyrore dhe Shkencave të Jetës, Vjenë. Pellgu mbulon më shumë se 800,000 km katror (300,000 milje katrore) dhe përfshin 19 vende – 10% të Evropës kontinentale. “I gjithë lumi është i prekur, që do të thotë se nuk mund të pompojmë ujin nga një seksion në tjetrin për të kompensuar mungesën”.
Në Danub, lumi është aq i ulët në Novi Sad, qyteti i dytë më i madh i Serbisë, saqë njerëzit mund të kalojnë nëpër të – diçka që edhe qytetarët më të vjetër të qytetit nuk e kanë parë kurrë më parë. Skela të tëra dhe anijet e tyre janë bllokuar në shtratin e lumit të tharë, me ishuj të paparë më parë tani të mbushur me ujërat e cekëta. Fermerët nga rajonet e pasura bujqësore përreth Novi Sadit kanë kërkuar që qeveria të shpallë një gjendje të jashtëzakonshme. Dhe një simbol i zymtë nga e kaluara është shfaqur: dhjetëra anije luftarake të fundosura gjermane të epokës së Luftës së Dytë Botërore, disa ende mbajnë municion të vërtetë, tani janë të dukshme në lumin e pakësuar pranë qytetit të Prahovo, Serbi, në rrjedhën e poshtme të Novi Sadit.
Thatësira po merr një taksë të madhe në tregti: rrugët ujore të Evropës transportojnë rreth një ton mallra në vit për çdo banor të BE-së dhe kontribuojnë, vetëm për sa i përket transportit, afërsisht 80 miliardë dollarë (69.5 miliardë £) në ekonomi. Rhine u dobësua aq shumë sa shufrat masive të rërës shpërthejnë në mes, duke i bërë maune të ngarkuara plotësisht të paaftë për të transportuar qymyr, naftë dhe mallra në qytetet industriale të Luginës së Ruhrit të Gjermanisë. Shkencëtarët thonë se kostoja ekonomike e shkatërrimit të lumenjve është vetëm një pjesë e problemit Qymyri dhe karburanti që udhëtojnë në Rhine dhe lumenj të tjerë janë veçanërisht jetik në dritën e embargove të Rusisë ndaj gazit dhe qymyrit. Dhe ndërprerjet në termocentralet bërthamore të Francës për shkak të mungesës së ujit ftohës kanë kontribuar në rritjen e çmimit të energjisë elektrike franceze, e cila ka arritur në 900 euro për megavat-orë – më shumë se 10 herë më shumë se çmimi i vitit të kaluar.
Shkencëtarët thonë se kostoja ekonomike e shkatërrimit të lumenjve është vetëm një pjesë e problemit. Sa më pak ujë në sistemin e ujit në tërësi, shpjegon Gabriel Singer, ekolog në Universitetin e Innsbruck, Austri, aq më pak hollim për kripërat dhe aq më ngadalë rrjedh një lumë. Kjo çon në përmbajtje më të lartë të kripës dhe temperatura më të larta të ujit, të cilat mund të jenë vdekjeprurëse për shumë lloje të jetës lumore, si salmoni i Danubit, barbela dhe grija evropiane, ndër shumë të tjera. Temperaturat më të larta ushqejnë gjithashtu lulëzimin e algave, shpjegon Singer, të cilat mund të jenë toksike për sistemet e lumenjve.
People and animals have played on the new landscape, but the dropping river levels will create huge problems for the region’s farmers (Credit: Daniel Mihailescu/AFP/Getty Images)
Shkencëtarët theksojnë se ndërsa gjendja e vështirë e lumenjve të mëdhenj të Evropës ka rrëmbyer titujt e lajmeve, janë lumenjtë më të vegjël ata që vuajnë në mënyrë disproporcionale. “Shumë prej tyre janë tharë plotësisht, nuk ka mbetur asnjë pikë ujë,” thotë Rinke. “Kur kjo ndodh, ata humbasin të gjithë komunitetin e tyre të biodiversitetit, përgjithmonë. Ai nuk do të kthehet vetëm herën tjetër që të bjerë shi.”
Mijëvjeçarët e veprimtarisë inxhinierike dhe njerëzore përgjatë lumenjve të Evropës kanë luajtur gjithashtu një rol. Ngritja e lumenjve dikur të egër, shpyllëzimi, bllokimi i digave, ndotja industriale, shkarkimet e ujërave të zeza dhe uzurpimi i brigjeve dhe ligatinave nga bujqësia i kanë bërë lumenjtë e Evropës edhe më të ndjeshëm ndaj valëve të nxehtësisë dhe kushteve të ulëta të ujit, si dhe përmbytjeve.
“Të gjitha sistemet tona lumore janë shumë të fragmentuara dhe të cenueshme,” thotë Singer, duke nënvizuar se ndërsa Danubi i poshtëm është i rrënuar nga thatësira, Danubi i sipërm në Gjermani dhe Austri mund të rrezikohet nga përmbytjet, siç ndodhi në mënyrë kaq spektakolare korrikun e kaluar në Rhine. vendet kufitare të Gjermanisë dhe Belgjikës.
Problemi themelor, thotë ai, është në thelb i njëjti: paaftësia e lumenjve dhe pellgjeve të lumenjve shumë të modifikuar për të mbajtur ujë për periudha më të gjata kohore. “Ekosistemet e shëndetshme natyrore funksionojnë si një sfungjer që jep dhe merr ujë, por tonat e kanë humbur këtë aftësi”, thotë ai.The dwindling water levels of rivers such as the Rhine, here in western Germany, have led to a huge downturn in river transport and tourism (Credit: Thierry Monasse/Getty Images)
Christian Griebler, një limnolog në Universitetin e Vjenës, shpjegon: “Ne humbasim sasi të mëdha uji sepse shiu nuk mund të depërtojë në sipërfaqe të mbyllura dhe shiu i madh pas një thatësire nuk depërton në tokat e thata. Përmbytja sipërfaqësore shkon në lumenj të kanalizuar dhe me rrjedhje të shpejtë. vështirë se komunikojnë me akuiferët përreth”.
Zgjidhja e krizës që po shpaloset këtë verë përgjatë lumenjve të Evropës sigurisht që do të përfshijë përpjekjen afatgjatë për ngadalësimin e ngrohjes globale. Në afat të shkurtër, shkencëtarët thonë se qeveritë duhet të trajtojnë faktorë të tjerë që theksojnë rrugët ujore të kontinentit, duke përfshirë zbatimin e mbrojtjeve më të forta të ligatinave.
Vitin e kaluar, UNESCO krijoi rezervën e parë të biosferës me pesë vende në botë përgjatë lumenjve Mura, Drava dhe Danub – një sipërfaqe totale prej gati një milion hektarësh (3,860 milje katrore). Delta e Danubit, ligatina më e madhe në Evropë, gëzon një mbrojtje të tillë që nga viti 1998. Por statusi i veçantë i deltës nuk e ka kursyer atë nga moti ekstrem. Burimet e ujërave të ëmbla në pyllin Letea të Deltës u thanë në gusht, duke rrezikuar jetën e kuajve të egër të famshëm të Rumanisë.
Zyrtarët shkatërruan me buldozer burimet e mbushura me baltë, duke mundësuar që uji të rrjedhë përsëri dhe kuajt të pinin. “Për fat të mirë ne kemi ende akullnajat që veprojnë si rezervë për lumenjtë më të mëdhenj në kohë me reshje më të ulëta,” thotë Hein. “Por modeluesit e ndryshimeve klimatike thonë se ata do të zhduken pas 30 vjetësh. Kjo është jashtëzakonisht shqetësuese.” Robert Lichtner, koordinatori me bazë në Vjenë i Strategjisë së Bashkimit Evropian për Rajonin e Danubit, thotë se masat e përshtatjes në fund të fundit duhet të jenë pjesë e së ardhmes së pellgut. “Ne duam t’i ngadalësojmë këto procese, por [moti ekstrem] nuk po largohet,” thotë ai. “Ne do të duhet të përshtatemi dhe të mësojmë të jetojmë me të.”

LËR NJË KOMENT

Vendosni komentin
Vendosni emrin tuaj

Lajmet e fundit

Torino

Torino: rinovimi i Sasha Lukiç

0
(Skenderbeu.info)-Torino: rinovimi i Sasha Lukiç ne javet e fundit Pas polemikave në fillim të sezonit, Sasha Lukic dhe Torino janë afruar sërish. Dhe bisedimet për...

Probleme në disa qytete nga rreshjet e dendura

0
(Skenderbeu.info)-Probleme në disa qytete dhe përmbytje nga rreshjet e dendura Reshjet e shiut kanë shkaktuar probleme dhe përmbytje në disa zona të Shqipërisë. Në Dibër, ka...
Kleb Basket Ferrara

Kleb Basket Ferrara, Marco Miozzi është presidenti i ri

0
(Skenderbeu.info)-Kleb Basket Ferrara, Marco Miozzi është presidenti i ri Marco Miozzi është presidenti i ri Kleb Basket Ferrara ka njoftuar qe nga dita e djeshme se...
F1, Red Bull

F1, Red Bull synon një rekord historik në Singapor

0
(Skenderbeu.info)-F1, Red Bull synon një rekord historik në Singapor Rekordi i Red Bull daton në 2013 (13 GP të fituara) Fundjava përmban Çmimin e Madh të...
Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo nën sulm: “Si mund të flejë natën?”

0
(Skenderbeu.info)-Cristiano Ronaldo nën sulm: “Si mund të flejë natën?” flet nëna e fansit së cilit portugezi ia prishi telefonin Këto nuk janë kohë të lehta...
Livio Suppo

Livio Suppo mirëpret Petruccin

0
(Skenderbeu.info)-Livio Suppo mirëpret Petruccin ,i lumtur që i jep Danilo Petruccit një shans Livio Suppo, menaxheri i navigimit të Suzuki. Foli për vendimin për t'i...

Lajme të tjera
NGJASHME

Putin,kërcënimet e tij të mëparshme ishin të kota duke thënë se “ky nuk është një bllof”

(Skenderbeu.info)Putin,kërcënimet e tij të mëparshme ishin të kota duke...

Parimet themelore të OKB-se nën kërcënim

(Skenderbeu.info)-Parimet themelore të OKB-se nën kërcënim.“Bota jonë është në...

Putin i lumtur të rrezikojë luftën bërthamore për të shmangur humbjen?

(Skenderbeu.info)-Vladimir Putin i lumtur të rrezikojë luftën bërthamore për...

Në luftën për opinionin global, Kina po fiton

(Skenderbeu.info)-Në luftën për opinionin global, Kina po fiton Këto ditë,...

Asetet Kripto po arrijne kulmin

(Skenderbeu.info)-Asetet Kripto po arrijne kulmin.Analizimi i aseteve të kriptove...

Dimri në Ukrainë po afrohet shpejt

(Skenderbeu.info)-Dimri në Ukrainë po afrohet shpejt .Cfarë vjen më...

Putini shkon drejt humbjes

(Skenderbeu.info)-Putini shkon drejt humbjes në Ukrainë. Pyetja e vetme...

Çfarë konsiderohen krime lufte, në të vërtetë?

(Skenderbeu.info)-Çfarë konsiderohen krime lufte, në të vërtetë? Ndërsa pushtimi rus...
Raporto