fbpx

Shumë sekrete: Rasti i Trump thekson problemin e dokumenteve të klasifikuara

(Skenderbeu.info)-Shumë sekrete: Rasti i Trump thekson problemin e dokumenteve të klasifikuara.Varësia e qeverisë ndaj fshehtësisë minon demokracinë amerikane – dhe sigurinë kombëtare.

Nuk ishte gjithmonë kështu, dhe nuk duhet të jetë kështu. Megjithatë, për sa kohë që mbetet kështu, ne me të vërtetë nuk do të jemi një demokraci me një elektorat të informuar, të menaxhuar nga një qeveri transparente. Për ta thënë më troç, sekreti i tepruar i qeverisë – i ruajtur nga shtresa dokumentesh të panevojshme të klasifikuara dhe i zbatuar nga ligje drakoniane që synojnë t’i mbrojnë ato sekrete në përjetësi – nuk është në përputhje me një qeveri për popullin dhe popullin.
Asnjë nga sa më sipër nuk duhet të interpretohet si mbrojtje e mënyrës sesi Trump ose avokatët e tij trajtuan dokumente të ndjeshme qeveritare, as si një mohim i të gjithë idesë së materialit të klasifikuar. Në zemër të saj, sekreti i qeverisë ekziston për të mbrojtur sigurinë kombëtare dhe siguria kombëtare është një nga përgjegjësitë e pakta të qarta të çdo qeverie.
Siç ka argumentuar prej kohësh Steven Aftergood, për dekada një nga kritikët më të zellshëm të sekretit të tepruar të qeverisë, ka disa sekrete të nevojshme: emrat e agjentëve të inteligjencës në vendet armiqësore, ngarkesa dhe vendndodhja e raketave bërthamore, orbita e saktë e satelitëve të komunikimit.
Por që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore dhe origjina e shtetit të sigurisë kombëtare të SHBA-së si pjesë e riorganizimit burokratik për të zhvilluar Luftën e Ftohtë, “siguria kombëtare” është bërë një koncept i përhapur që përfshin një pjesë të madhe të asaj që qeveria bën dhe shtrihet pothuajse pa kufi në të kaluarën dhe me shtrirje në të ardhmen.
Ka dokumente në lidhje me aktivitetin e fshehtë të CIA-s në vitet 1950 që nuk janë publikuar asnjëherë dhe mund të mos bëhen kurrë. Arsyetimi është se edhe njerëzit e vdekur prej kohësh dhe ngjarjet e harruara në masë të madhe mund t’u japin armiqve të Shteteve të Bashkuara një pasqyrë se si qeveria amerikane i kryen aktivitetet e saj.
 Tani ka pothuajse 5 milionë njerëz që kanë leje sigurie dhe akses në informacionin e klasifikuar; pak më shumë se 1 milion prej tyre lejohen të kenë akses në material “Tepër Sekret” dhe një grup shumë më i vogël mund të ketë akses në informacione më të specializuara dhe të ndarë, si ngarkesat bërthamore ose inteligjenca kundër terrorizmit.
Shumë sekrete: Rasti i Trump thekson problemin e dokumenteve të klasifikuara,nuk do të jemi një demokraci me një elektorat të informuar,
Donald Trump
Të kesh një leje sigurie është ekuivalenti i qeverisë me patentën e shoferit: pa një të tillë, nuk mund të kesh një rol domethënës në qeverinë federale. Kombinimi është se me një të tillë, ju gjithashtu nuk mund të komunikoni hapur se çfarë po diskuton qeveria dhe çfarë informacioni po përdor. Dënimet ligjore për zbulimin e informacionit të klasifikuar janë të ashpra, duke përfshirë kohën e burgut, dhe janë zbatuar herë pas here.
Këto ligje madje mund të zbatohen për pakujdesi dhe jo për qëllimin, dhe natyra disi e paqartë e statuteve që rregullojnë mënyrën se si materiali i tillë publikohet ose shpërndahet informacioni çon në edhe më shumë rezervë nga ana e zyrtarëve me leje – megjithëse është gjithashtu e vërtetë që rrjedhjet janë të zakonshme .
Por ndërsa rrjedhjet shpesh ofrojnë dritare reale në diskutime dhe veprime të fshehura dhe shpesh nuk ndiqen penalisht, kjo vështirë se është një kompensim i mjaftueshëm për malet e dokumenteve të klasifikuara çdo muaj që mbeten të fshehura përgjithmonë. Pastrimi dhe klasifikimi ngrenë një mur mes publikut dhe qeverisë. Edhe përfaqësuesit e Kongresit nuk kanë akses në materiale të klasifikuara nëse nuk janë pjesë e komiteteve të mbikëqyrjes së sigurisë kombëtare dhe ushtarake.
Për dekada, një nga sekretet e shumta të mbajtura nga qeveria ishte buxheti i agjencive të inteligjencës – i gjithë i paguar me dollarë të taksapaguesve. Përfundimisht, George Tenet, drejtori i CIA-s nën Presidentin Bill Clinton, mbështeti lirimin e shpenzimeve të përgjithshme për inteligjencën (atëherë afërsisht 26 miliardë dollarë dhe tani mbi 80 miliardë dollarë), por kundërshtoi çdo ndarje specifike se si u shpenzuan ato para me arsyetimin se duke bërë një gjë të tillë mund t’u japë informacion jetik kundërshtarëve të Amerikës dhe të rrezikojë sigurinë kombëtare.
Që nga viti 2007, qeveria federale ka dhënë njëfarë hollësie për atë se cila agjenci e inteligjencës shpenzon, por të dhënat e ndjeshme – si kostoja e dronëve spiun – mbeten të pazbuluara. Me përfundimin e Luftës së Ftohtë, pati një shkrirje të shkurtër, modeste në qëndrimin zyrtar ndaj sekreteve dhe Klinton lëshoi ​​urdhra ekzekutivë që synonin të kufizonin vëllimin e informacionit të klasifikuar dhe të shpejtonin lëshimin e dokumenteve të vjetra. Çfarëdo dritare që u hap, u mbyll më pas pas 11 shtatorit, e cila solli një epokë të dytë të artë të sekreteve qeveritare dhe burokracisë së sigurisë kombëtare.
Lufta kundër terrorit nënkuptonte më shumë mure informacioni se kurrë më parë. Presidenti Barack Obama më vonë u përpoq të kthehej në frymën e hapjes, të filluar dështuar nga Clinton, por burokracia e sigurisë kombëtare ka mbetur kokëfortë e varur nga prerogativat për të fshehur informacionin nga opinioni publik apo edhe nga këndvështrimi i agjencive dhe zyrtarëve të tjerë.
Disa prej tyre mund të jenë për arsye të mirë, por në mungesë të një mbikëqyrjeje kuptimplotë dhe me shumicën e stimujve që diktojnë se mbiklasifikimi është më pak i rrezikshëm për agjencitë dhe burokratët përgjegjës, është e vështirë të dihet nëse duhet të jetë ajo që ruhet me kaq zell. Fshehtësia e tepërt madje krijon probleme për qeverinë.
Pas 11 shtatorit, seancat dëgjimore të Kongresit zbuluan se dështimet e inteligjencës që çuan në sulme ishin pjesërisht për shkak të mungesës së shkëmbimit të informacionit midis FBI-së, CIA-s, Pentagonit dhe agjencive të tjera të interesuara, të cilat po i mbanin gjërat të fshehta edhe nga njëra-tjetra.
Një seancë dëgjimore titullohej “Shumë sekrete: Mbiklasifikimi është një pengesë për shkëmbimin e informacionit kritik”. Fshehtësia e tepërt dhe vonesat shumëvjeçare në deklasifikimin jo vetëm që pengojnë llogaridhënien dhe minojnë koordinimin e qeverisë. Është gjithashtu mjaft i kushtueshëm: Përmirësimi i procesit të klasifikimit nëpër agjenci do të zvogëlonte koston prej afro 20 miliardë dollarësh për mbajtjen e një sistemi shumë kohë pas kohës kur ato sekrete janë të rëndësishme.
Administrata Biden për nder të saj është përpjekur të ringjallë disa nga iniciativat e ngecura të epokës Obama për të hapur qeverinë, por ajo përballet me një luftë nga disa në komunitetin e inteligjencës.
Zyrtarët e zbatimit të ligjit jashtë Mar-a-Lago, ish-presidenti Donald J. Trump
Askush nuk vë në dyshim (ose të paktën askush nuk duhet) se disa sekrete duhet të mbahen. Nuk janë vetëm emrat shumë të ndjeshëm të agjentëve apo specifikat e aftësive ushtarake. Privilegji i ekzekutivit për të mos zbuluar gjithçka që thuhet dhe bëhet në Shtëpinë e Bardhë në kohë reale është i mbrojtshëm.
Zyrtarët aktualë në qeveri, veçanërisht presidenti, duhet të jenë në gjendje të debatojnë dhe të diskutojnë mbi të gjitha opsionet, madje edhe ato që do të dukeshin jashtëzakonisht të gabuara nëse do të zbatoheshin realisht. Ekziston gjithashtu një statut legjitim i kufizimeve për sa kohë ato diskutime duhet të mbahen nga opinioni publik – megjithëse mund të jetë shumë më i shkurtër se dekadat sipas praktikës aktuale (teknikisht është maksimumi 12 vjet për të dhënat presidenciale, por kjo zgjatet nëse informacioni konsiderohet nga CIA të jetë e ndjeshme ose zbulon burime dhe metoda të mbledhjes së inteligjencës).
Megjithatë, edhe atje, zyrtarët që janë gjallë do të donin disa garanci se ata nuk do të ishin ligjërisht përgjegjës për idetë e diskutuara, por kurrë nuk do të vepronin; në një klimë të keqe, ne të gjithë do të duhet të jemi më të pjekur në mënyrën se si e trajtojmë zbulimin publik të asaj që në atë kohë ishin thëniet private dhe idetë e këqija që përfundimisht u refuzuan. Në fund të fundit, transparenca është e nevojshme për të siguruar llogaridhënie në një shoqëri demokratike.
Kjo u bë qartësisht e qartë me seancat dëgjimore të Kishës në Kongres në mesin e viteve 1970, të cilat hodhën dritë mbi veprimet e fshehta të CIA-s për të përmbysur qeveritë në Guatemalë dhe Iran dhe tentativa të dështuara për vrasje kundër Fidel Kastros dhe të tjerëve. Po, shumë prej nesh duan siguri dhe nuk duan të dinë nëse ajo mbahet me mjete të ndyra apo të drejta (a la “Disa njerëz të mirë”). Por ky nuk është një justifikim i mirë. Një elektorat i informuar është gjithashtu një elektorat përgjegjës; të supozosh se më e keqja e publikut shpesh mund të jetë e vlefshme, por infantilizimi i publikut bëhet një profeci vetëpërmbushëse.
Tani për tani, ne kemi një sërë ligjesh (dhe agjenci të fuqishme spiunazhi) që menaxhojnë se si mbahen dhe ruhen sekretet e qeverisë dhe kur ato mund të publikohen, nëse ndonjëherë. Duket se Trump nuk i respektoi ato ligje, pavarësisht nëse ato ligje duhet të ndryshohen apo jo. Por episodi i dokumenteve Mar-a-Lago duhet të jetë një tjetër thirrje zgjimi se e gjithë armatura e fshehtësisë së qeverisë në Shtetet e Bashkuara është thellësisht e mangët, tepër e kushtueshme dhe armiqësore për një qeveri transparente që përgjigjet si ndaj përfaqësuesve të saj të zgjedhur ashtu edhe ndaj popullit.

1 KOMENT

LËR NJË KOMENT

Vendosni komentin
Vendosni emrin tuaj

Lajmet e fundit

Izrael, Viti i ri

Izrael: fillon viti 5783, sinagogat plot, por policia në gadishmëri

0
(Skenderbeu.info) Izrael: fillon viti 5783, sinagogat plot, por policia në gadishmëri Siç e kërkon tradita, Izraeli feston sonte fillimin e vitit 5783 nga krijimi hyjnor...
Deti Mesdhe

Aciditeti po shkatërron florën dhe faunën e Detit Mesdhe

0
(Skenderbeu.info) Aciditeti po shkatërron florën dhe faunën e Detit Mesdhe Sipas një studimi të ri të kryer nga Instituti Kombëtar i Oqeanografisë dhe Gjeofizikës Eksperimentale...
Sllovenia-Huawei

Sllovenia drejt neutralitetit teknologjik

0
(Skenderbeu.info) Sllovenia drejt neutralitetit teknologjik Qeveria sllovene duket se ka zbutur qëndrimet e saj për ligjin e komunikimeve elektronike, në ndryshim nga ekzekutivi i mëparshëm...
Josef Borell

Borrelli: Të marrim seriozisht kërcënimin bërthamor të Putinit

0
(Skenderbeu.info) Borrelli: Të marrim seriozisht kërcënimin bërthamor të Putinit Përfaqësuesi i Lartë i BE-së për Politikën e Jashtme, Josep Borrell, duke folur për BBC ka...
Olaf Scholz

Emiratet dhe Gjermania nënshkruajnë marrëveshje për furnizimin me gaz

0
(Skenderbeu.info) Emiratet dhe Gjermania nënshkruajnë marrëveshje për furnizimin me gaz Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Gjermania nënshkruan gjatë një vizite të kancelarit gjerman Olaf Scholz...
Protesta ne Rusi

Rusi: 800 persona të arrestuar për shkak se protestuan

0
(Skenderbeu.info) Rusi: 800 persona të arrestuar për shkak se protestuan 799 protestues janë arrestuar në Rusi pas arrestimeve gjatë protestave kundër mobilizimit të shpallur nga...

Lajme të tjera
NGJASHME

Pse fashizmi ka ende kontroll mbi Italinë

(Skenderbeu.info)-Zgjedhjet: Pse fashizmi ka ende kontroll mbi Italinë . Toleranca...

Shikojmë protestat në Iran dhe shpresojmë,optimizmi i rremë mund të na mjegullojë sytë

(Skenderbeu.info)-Shikojmë protestat në Iran dhe shpresojmë,optimizmi i rremë mund...

Çfarë kërkon Rusia nga votat në Ukrainën e pushtuar

(Skenderbeu.info)-Çfarë kërkon Rusia nga votat në Ukrainën e pushtuar Zyrtarët...

Ukrainasit ndjejnë shpresë dhe jo frikë nga mobilizimi i Rusise

(Skenderbeu.info)-Ukrainasit ndjejnë shpresë dhe jo frikë nga mobilizimi i...

Kërcënimet bërthamore të Putinit e ballafaqojnë botën me një zgjedhje urgjente

(Skenderbeu.info)-Kërcënimet bërthamore të Putinit e ballafaqojnë botën me një...

Parimet themelore të OKB-se nën kërcënim

(Skenderbeu.info)-Parimet themelore të OKB-se nën kërcënim.“Bota jonë është në...

Putin i lumtur të rrezikojë luftën bërthamore për të shmangur humbjen?

(Skenderbeu.info)-Vladimir Putin i lumtur të rrezikojë luftën bërthamore për...

Temperaturat më të larta në Kupën e Botës 2022

(Skenderbeu.info)-Temperaturat më të larta në Kupën e Botës 2022.Kupa...
Raporto