fbpx

Qeveria krijon probleme – për t’i zgjidhur ato

(Skenderbeu.info)-Qeveria krijon probleme – për t’i zgjidhur ato

Cfarë ka bërë qeveria për ju kohët e fundit? Përkundër shumë miliarda dollarëve që qeveria ka në arkat e saj dhe ndikimin e madh që ai mban mbi kombin, shumë prej nesh gërvishtin kokën kur kjo pyetje është shtruar.
Përveç policisë, zjarrit dhe shërbimeve të tjera të urgjencës, ne kemi qasje në një larmi programesh të tjera qeveritare. Sidoqoftë, nëse dikush merr një hap prapa dhe shikon pamjen më të gjerë, do të duket se shumica e këtyre programeve u vendosën për të zgjidhur një problem që krijoi qeveria.
Qeveria lulëzon kur mban fuqinë dhe dëshirën e saj për fuqi më të madhe dhe pasuri të mëdha motivon politikanët të vendosin popullsinë në situata që i detyrojnë amerikanët të bëhen pothuajse plotësisht të varur nga qeveria, duke lypur ndihmë kur kanë nevojë. Gjatë pandemisë Covid-19, për shembull, ne kemi qenë dëshmitarë të një numri problemesh të krijuara nga qeveria, përfshirë disa që do të kenë efekte afatgjata në brezin e ri. Bizneset u mbyllën gjatë bllokimeve të mandatuara, të cilat çuan në një numër falimentimesh, dhe disa punonjës u përfunduan sepse nuk pranuan të merrnin vaksinime.
Të dyja këto rezultate i futën disa njerëz në varfëri dhe rritën shkallën e papunësisë, e cila në një moment arriti shkurtimisht gati 15 përqind. Ndoshta më e rëndësishmja, bllokimet i detyruan shumicën e studentëve të mësojnë nga distanca, duke i larguar ata nga pasurimi i përvojave që janë të nevojshme për zhvillimin e tyre në të rinj të shoqërueshëm, të suksesshëm, të cilët përfundimisht do të udhëheqin shoqërinë tonë. Studimet e fundit demonstrojnë se studentët e SHBA u ndikuan ndjeshëm nga mbyllja e shkollave gjatë pandemisë.
Numri i fëmijëve që u përpoqën për vetëvrasje u rrit me 51 përqind në kulmin e bllokimeve. Për më tepër, numri i fëmijëve që klasifikohen si obezë janë dyfishuar. Për të shtuar fyerjen ndaj dëmtimit, pandemia mori jetën e të paktën një prindi ose kujdestari parësor për më shumë se 200,000 fëmijë.
Si rezultat, ne po shohim shumë fëmijë që janë dukshëm më pak të shoqërueshëm, më depresion dhe mbipeshë. Nuk duhet një gjeni për të kuptuar se si jeta e një fëmije mund të ndikohet negativisht nga këto ndryshime të mandatuara të qeverisë katastrofike në shoqërinë normale. A duhet t’i jemi mirënjohës qeverisë nëse, në të ardhmen, ajo na siguron gjëra të tilla si subvencione të kujdesit shëndetësor dhe kredi tatimore si pendim për dëmin që shkaktoi? Jo, jo për mendimin tim.
Kur qeveria është burimi i një problemi, nuk duhet të vlerësohet për gjetjen e zgjidhjeve për problemin. Shumë probleme janë rezultat i vendimmarrjes së nxituar, gjë që rezulton në politikë të dobët. Situata bëhet më keq nga fakti se nganjëherë i vetmi vend që individët mund të drejtohen për ndihmë është e njëjta qeveri që krijoi çështjen.
Problemet e krijuara nga qeveria i kanë detyruar njerëzit të mbështeten në ndihmën e qeverisë, duke çuar në një numër çështjesh. Shefi midis tyre janë përhapja e varfërisë, rritja e veprimtarisë kriminale dhe mungesa e mundësive të punësimit për të rinjtë. Fakti që shumë nga këto çështje kanë zgjidhje të thjeshta është aspekti më zhgënjyes i këtij skenari.
Për shembull, në rastin e fëmijëve që shkonin në shkollë, ne e dinim që nga fillimi se cilat do të ishin pasojat e ekspozimit të tyre në COVID-19 për bashkëveprimin shoqëror personal. Rreziku minimal i Covid për fëmijët nuk e tejkaloi përfitimin e mbajtjes së tyre në shkolla, për mendimin tim. Shtë e vërtetë që fëmijët mund të jenë bartës të virusit edhe nëse nuk janë të sëmurë.
Sidoqoftë, hulumtimi sugjeron që bllokimet dhe kufizimet e tjera të cilave ne u nënshtruam, bënte pak, nëse ndonjë gjë, për të penguar aftësinë e virusit për t’u përhapur. Ju duhet vetëm të shikoni në Florida për të parë një gjendje që theu rutinen dhe bëri të kundërtën polare të asaj që bëjne shtetet e tjera. Florida bëri të mundur që fëmijët të shkonin në shkollë, duke i lejuar ata të zhvilloheshin social dhe intelektual.
Megjithë thyerjen e debatit – e cila ishte shumë e diskutueshme – normat aktuale të Covid të Floridës janë të krahasueshme me ato të popullsisë së përgjithshme të Sh.B.A. Eshtë e qartë se rreziqet e mundshme janë relativisht të parëndësishme kur peshohen kundër rreziqeve të paraqitura për rritjen dhe zhvillimin e fëmijëve.
Merrni këtë çështje në konsideratë të kujdesshme. Si votojnë gjykata e kandidatëve politikë? Kandidatët fitojnë mbështetje nga votuesit duke u dhënë atyre shpresë. Megjithatë, nëse nuk ka asnjë problem, nuk mund të ketë shpresë për një të ardhme pa të.
Pra, pasi qeveria të ketë rregulluar një problem që ajo krijoi, zyrtarët tanë të zgjedhur pothuajse nuk kanë asnjë problem të promovojnë arritjet e tyre në televizion ose në internet – ndërsa në mënyrë të pabarabartë nuk e pranojnë të pranojnë se ata krijuan problemin.
Korrupsioni është një çështje e vazhdueshme në qeveri dhe është një nga faktorët më të mëdhenj që kontribuon në rënien e komuniteteve tona dhe kombit në tërësi. Amerikanët nuk janë më të unifikuar. Ne jemi të ndarë me politikën partizane, të përkeqësuar nga përpjekjet e qeverisë për të rritur kontrollin e saj mbi ne. Fatkeqësisht, për sa kohë që ka civilizim, do të ketë nga ata që kërkojnë të sundojnë – dhe qeverisë i duhet vetëm një ide për t’i udhëhequr ata: sa më shumë çështje, aq më shumë zgjidhje.

LËR NJË KOMENT

Vendosni komentin
Vendosni emrin tuaj

Lajmet e fundit

femijet dhe social media

Rrjetet sociale i ‘vjedhin’ gjumin fëmijëve një natë në javë

0
(Skenderbeu.info) Rrjetet sociale i 'vjedhin' gjumin fëmijëve një natë në javë Një studim i studiuesve të Universitetit të Leicester-it zbulon se fëmijët dhjetëvjeçarë humbin rreth...
Parkim Kaliforni

Hapi tjetër për ndotjen klimatike: Reforma e parkimit

0
(Skenderbeu.info) Hapi tjetër për ndotjen klimatike: Reforma e parkimit. Kalifornia më në fund është gati të heqë kërkesat e parkimit në të gjithë shtetin....
Izrael, Viti i ri

Izrael: fillon viti 5783, sinagogat plot, por policia në gadishmëri

0
(Skenderbeu.info) Izrael: fillon viti 5783, sinagogat plot, por policia në gadishmëri Siç e kërkon tradita, Izraeli feston sonte fillimin e vitit 5783 nga krijimi hyjnor...
Deti Mesdhe

Aciditeti po shkatërron florën dhe faunën e Detit Mesdhe

0
(Skenderbeu.info) Aciditeti po shkatërron florën dhe faunën e Detit Mesdhe Sipas një studimi të ri të kryer nga Instituti Kombëtar i Oqeanografisë dhe Gjeofizikës Eksperimentale...
Sllovenia-Huawei

Sllovenia drejt neutralitetit teknologjik

0
(Skenderbeu.info) Sllovenia drejt neutralitetit teknologjik Qeveria sllovene duket se ka zbutur qëndrimet e saj për ligjin e komunikimeve elektronike, në ndryshim nga ekzekutivi i mëparshëm...
Josef Borell

Borrelli: Të marrim seriozisht kërcënimin bërthamor të Putinit

0
(Skenderbeu.info) Borrelli: Të marrim seriozisht kërcënimin bërthamor të Putinit Përfaqësuesi i Lartë i BE-së për Politikën e Jashtme, Josep Borrell, duke folur për BBC ka...

Lajme të tjera
NGJASHME

Putin,kërcënimet e tij të mëparshme ishin të kota duke thënë se “ky nuk është një bllof”

(Skenderbeu.info)Putin,kërcënimet e tij të mëparshme ishin të kota duke...

Parimet themelore të OKB-se nën kërcënim

(Skenderbeu.info)-Parimet themelore të OKB-se nën kërcënim.“Bota jonë është në...

Putin i lumtur të rrezikojë luftën bërthamore për të shmangur humbjen?

(Skenderbeu.info)-Vladimir Putin i lumtur të rrezikojë luftën bërthamore për...

Në luftën për opinionin global, Kina po fiton

(Skenderbeu.info)-Në luftën për opinionin global, Kina po fiton Këto ditë,...

Asetet Kripto po arrijne kulmin

(Skenderbeu.info)-Asetet Kripto po arrijne kulmin.Analizimi i aseteve të kriptove...

Dimri në Ukrainë po afrohet shpejt

(Skenderbeu.info)-Dimri në Ukrainë po afrohet shpejt .Cfarë vjen më...

Putini shkon drejt humbjes

(Skenderbeu.info)-Putini shkon drejt humbjes në Ukrainë. Pyetja e vetme...

Çfarë konsiderohen krime lufte, në të vërtetë?

(Skenderbeu.info)-Çfarë konsiderohen krime lufte, në të vërtetë? Ndërsa pushtimi rus...
Raporto