(Skenderbeu.info)-Në Shqipëri 60 % e vendeve të punës me ‘mik’

Strategjia Kombëtare e Punësimit dhe Aftësive 2023-2030, e hedhur për konsultim publik, nxjerr në pah se mekanizmi i tregut të punës në Shqipëri ka ende nevojë për përmirësim. Përsa i përket ndërmjetësimit efikas dhe gjithpërshirëses, si dhe përputhjes më të mirë të ofertës dhe kërkesës për punë. Krahasuar me nivelin mesatar në vendet e BE-së.
Tregu shqiptar funksionon ende me “mik” kur bëhet fjalë për fjalë për punësimin në sektorin privat apo atë publik.
Sipas dokumentit, kanalet joformale siç janë kontaktet personale apo rekomandimet nga të tjerët. Janë  kanali më i rëndësishëm dhe më i përdorur për rekrutimin e punonjësve. Në dokument thuhet se kompanitë dinamike. Kompanitë e mëdha dhe ato me pronësi të huaj janë më të prirura të shfytëzojnë kanalet joformale për rektrutimin e stafit.
Strategjia vë në dukje se dominimi i kanaleve joformale në rreth 60% dhe ofrimi i vendeve të punës për ata. Që tashmë janë të punësuar në biznese të tjera rreth 10% , janë indikatorë të vështirësive që kanë punëdhënësit në identifikimin e punonjësve me aftësitë e duhura. Si dhe në identifikimin e punonjësve nëpërmjet kanaleve formale dhe shërbimeve profesionale.
Në këtë pikë vihet në dukje nevoja për konsolidimin e mëtjeshëm të shërbimeve të punësimit si dhe shfrytëzim më të lartë më nga punëdhënësit. Aktualisht, vetëm 7.4% e punëdhënesve nga sektori privat përdorin shërbimet publike të punësimit për të rekrutuar punonjës. Analiza tregon se shërbimet e ndërmjetësimit duhet të rrisin efikasitetin dhe nivelin e mbulimit për të adresuar mospërputhjen e aftësive mes kërkesës dhe ofërtës.
Për ta bërë këtë, duhet investuar në zhvillimin e produkteve digjitale për punëdhënësin dhe punëkërkuesin. Por edhe të ndryshojë modelin e ofrimit të shërbimeve. Po ashtu, nënvizohet se shërbimet publike të punësimit duhet të bëhen gjithnjë e më shumë pjesë e një ekosistemi më të gjerë të shërbimeve të punësimit. Si në vendet anëtare të BE-së dhe me fokus më të madh në zhvillimin e aftësive. Adresimin e barrierave të tjera të punëkërkuesve për të hyrë në tregun e punës dhe për të gjetur punë. Si dhe për lehtësuar tranzicionin e punësimit.
Kjo kërkon zhvillimin e sistemit për monitorimin dhe parashikimin e aftësive. Por edhe krijimin e sistemeve mbështetëse duke bashkuar një sërë aktorësh të tjerë.
Tirana
cielo sereno
9.5 ° C
9.5 °
9.5 °
87 %
1.5kmh
0 %
Ven
11 °
Sab
16 °
Dom
13 °
Lun
15 °
Mar
16 °

Lajmet e fundit

Neymar para ndeshjes Brazil-Kamerun

Brazili, Neymar u jep shpresë tifozëve

0
(Skenderbeu.info)-Brazili, Neymar u jep shpresë tifozëve. “Mendoj se Neymar do të kthehet në fushë për...

Diavel MU, cfarë suksesi: versioni R tani është në pritje

0
(Skenderbeu.info)-Diavel MU, cfarë suksesi: versioni R tani është në pritje. Giuliano Mu nuk ndalet: në...
Detroit Pistons ne ndeshjen ndaj Dallas

Basketboll, Nba: Doncic nuk mjafton në Dallas

0
(Skenderbeu.info)-Basketboll, Nba: Doncic nuk mjafton në Dallas, Detroit goditi në kohën shtesë. 35 pikët e...
Uruguajanet teksa festojne golin

Botërori 2022, Gana-Uruguay 0-2

0
(Skenderbeu.info)-Botërori 2022, Gana-Uruguay 0-2: Celeste fiton por eliminohet. Dopieta e De Arrascaeta fitoi ndaj...
Son ne duel me Dalot gjate Korea-Portugali

Kupa e Botës 2022, Korea e Jugut-Portugali 2-1

0
(Skenderbeu.info)-Kupa e Botës 2022, Korea e Jugut-Portugali 2-1: Hee-Chan i çon aziatikët në raundin...
Pierluigi Collina

Collina: “Kjo është arsyeja pse rikuperimi është shtuar”

0
(Skenderbeu.info)-Collina: "Kjo është arsyeja pse rikuperimi është shtuar" Komisioni i arbitrave nr. 1 i FIFA-s:...

Lajme të tjera
NGJASHME

Qeveria ul fondin e ndihmës ndersa varfëria ekstreme rritet

(Skenderbeu.info)-Qeveria ul fondin e ndihmës ndersa varfëria ekstreme rritet Fondet...

Parregullsi me prokurimet, vetëm 45% te investimeve kapitale te realizuara

(Skenderbeu.info)-Parregullsi me prokurimet, vetëm 45% te investimeve kapitale te...

Gjigantët e internetit, 36.3 miliardë taksa të papaguara në 3 vjet

(Skenderbeu.info)-Gjigantët e internetit, 36.3 miliardë taksa të papaguara në...

BE-ja nis revolucionin e riciklimit dhe ripërdorimit

(Skenderbeu.info)-BE-ja nis revolucionin e riciklimit dhe ripërdorimit Komisioni i BE-së...

Gjobë 25 mijë € Tatimeve per skandalin publikimit të pagave

(Skenderbeu.info)-Gjobë 25 mijë € Tatimeve per skandalin publikimit të...

Pse Europa dështoi në kufirin e çmimit të gazit!

(Skenderbeu.info)-Pse Europa dështoi në kufirin e çmimit të gazit! Ministrat...

Nga 20 grupet më të mëdha të importit, 5 janë ushqime me vlerë 1.1 mld euro

(Skenderbeu.info)-Nga 20 grupet më të mëdha të importit, 5...

Shqipëria, vendi më bujqësor i Europës, me prodhimin më të ulët të qumështit

(Skenderbeu.info)-Shqipëria, vendi më bujqësor i Europës, me prodhimin më...
Raporto