Me ndalimin e abortit , fëmijët duhet të dinë më shumë për menstruacionet

(Skenderbeu.info)-Me ndalimin e abortit , fëmijët duhet të dinë më shumë për menstruacionet

Opinion

Një gjë për të cilën pak njerëz kanë folur që kur Roe kundër Wade u përmbys, është se si kufizimet e abortit do të ndikojnë tek vajzat e reja në të gjithë Shtetet e Bashkuara. Rreth kohës së menstruacioneve të tyre të para, shumë të rinj mësojnë mekanikën bazë të menaxhimit të periodave të tyre, si p.sh. si të vendosin një tampon ose peceta higjenike dhe se kjo ndodh një herë në muaj.
Tradicionalisht, ata gjithashtu mund të marrin disa këshilla për të mbajtur të fshehur periudhën e tyre. Të rinjtë mund të marrin informacion për menstruacionet nga një anëtar i familjes, miqtë ose një mësues ose duke kërkuar në internet. Por shpesh vetëm më vonë ata mësojnë dhe kuptojnë me të vërtetë detajet më komplekse rreth ciklit menstrual.
Kjo përfshin udhëzime rreth modeleve të rregullta dhe të parregullta dhe kur duhet kërkuar kujdes mjekësor për çdo ndryshim në kohën, kohëzgjatjen ose përvojën e përgjithshme, duke përfshirë ashpërsinë e dhimbjes menstruale ose gjakderdhjes së rëndë. Këto biseda kanë gjithashtu implikime të qarta për ovulimin dhe parandalimin e shtatzënisë.
Tani, me përmbysjen e Roe kundër Wade, të rinjtë që fillojnë të kenë menstruacione do të duhet gjithashtu të mësojnë herët se si të njohin një periudhë periode te vonuar sa më shpejt të jetë e mundur. Në të kaluarën, vonesa e një të riu për të përmendur se një periodë ishte vonuar ose ka kaluar disa muaj mund të mos kishte paraqitur ndonjë urgjencë të veçantë.
Megjithatë, në vijim, në kontekste ku ekziston një ndalim i abortit përtej një periudhe shumë të shkurtër javore, edhe një periudhë e vonuar mund të ketë implikime serioze për jetën e një të riu. Anasjelltas, është kritike që të rinjtë të dinë se periodat e parregullta mund të jenë normale dhe se nuk janë gjithmonë shkak për alarm. Unë kam hulumtuar përvojat e të rinjve me menarkën – fillimin e menstruacioneve – në mbarë botën për gati 20 vjet.
Në vitin 2018, ekipi im filloi të eksplorojë përvojat e vajzave amerikane me periodat e tyre, duke përfshirë rekomandimet e tyre për atë që të gjitha vajzat e reja duhet të dinë kur hyjnë në pubertet dhe fillojnë të kenë menstruacione. Bazuar në ato sugjerime dhe njohuri, ne botuam Udhëzuesin e Vajzave për Pubertetin dhe Periodat, një libër me ilustrim pozitiv për trupin në stilin e romanit grafik që përfshin histori të periudhës së parë, këshilla dhe pyetje të shkruara nga vajza. Në nivel global, kam mësuar se vajzat që rriten në Afrikë, Azi dhe këtu në SHBA shpesh marrin informacion dhe mbështetje të pamjaftueshme për periodat e tyre. Informacioni rreth menstruacioneve është i pamjaftueshëm
Njohuria e shëndetit menstrual, ose të kuptuarit e një personi për ciklin menstrual dhe ndërthurjen e tij me shëndetin dhe mirëqenien e dikujt, është thelbësor që nga koha që çon në periudhën e parë menstruale deri në menopauzë. Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve dhe Akademia Amerikane e Pediatrisë kanë rekomanduar që ashtu si mjekët dhe infermierët kontrollojnë presionin e gjakut ose temperaturën e dikujt në çdo vizitë, ata duhet të pyesin edhe për periodat.
Këto shoqëri profesionale sugjerojnë që ofruesit e kujdesit shëndetësor të përgatisin vajzat dhe familjet e tyre për fillimin e menstruacioneve dhe të sigurojnë që ato të kuptojnë ndryshimin në modelet e menstruacioneve. Studimi i ekipit tim në SHBA u fokusua në vajzat adoleshente në Los Anxhelos, Nju Jork dhe Çikago. Gjetjet tona, së bashku me kërkimin mbi standardet e edukimit të menstruacioneve në nivel shtetëror në të gjithë vendin, sugjerojnë se SHBA është një rrugë e gjatë nga dhënia e arsimimit të shëndetit menstrual tek popullata.
Hulumtimi ynë tregoi se shumë vajza nuk morën udhëzime përpara menstruacioneve të tyre të para ose u ishin dhënë informacione që ndiheshin të vjetruara dhe të vështira për t’u lidhur. Mendoni për videot edukative të bëra në vitet 1990. Një publikim i kohëve të fundit nga Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve zbuloi se mosha mesatare e fillimit të menstruacioneve u ul nga 12.1 vjeç në 1995 në 11.9 deri në vitin 2017.
Kjo do të thotë se në ditët e sotme, shumë vajza janë në shkollë fillore kur kanë menstruacionet e para . Për këtë arsye, është e qartë se të rinjtë në klasën e katërt ose të pestë duhet të marrin edukim shëndetësor që adreson menstruacionet. Vajzat që nuk marrin arsim dhe mbështetje – veçanërisht ato që e marrin periodën e parë në një moshë të re – kanë më shumë gjasa të përjetojnë depresion dhe vetëbesim të ulët.
Vajzat me të ardhura të ulëta dhe ato të pakicave janë veçanërisht të cenueshme. Megjithatë, shumë vajza amerikane ende nuk i mësojnë faktet bazë për ciklet e tyre menstruale në shtëpi ose në shkollë ose nga ofruesit e kujdesit shëndetësor. Siç zbuloi studimi ynë, prindërit shpesh nuk ndihen rehat kur diskutojnë periudha, ndoshta sepse ndihen shumë të lidhur me seksualitetin. Hulumtimi ynë kapi gjithashtu histori të vajzave amerikane për periudhën e parë në 25 shtete dhe zbuloi se shumë të rinj kanë frikë dhe turp dhe nuk dinë se kujt të kërkojnë këshilla kur të fillojnë menstruacionet.
Mundësitë e humbura janë të shumta
Interneti dhe mediat sociale, të cilat janë burime të rëndësishme lajmesh dhe udhëzimesh për shumë të rinj, mund të japin dezinformata ose të përforcojnë stigmën menstruale. Dhe një studim i vitit 2020 i anëtarëve të Akademisë Amerikane të Pediatrisë zbuloi se 24% e pediatërve të anketuar nuk japin rregullisht udhëzime përpara periudhës së parë.
Për më tepër, 33% nuk ​​diskutojnë periodat me pacientët e tyre me menstruacione. Pediatrit meshkuj gjithashtu kishin më pak gjasa të vlerësonin ciklin menstrual të pacientit dhe të jepnin informacion, ndoshta për shkak të shqetësimit me temën. Shkollat ​​gjithashtu mund të mos japin udhëzimet e nevojshme. Në shtetin e Nju Jorkut, ku unë punoj, nuk ka asnjë kërkesë për ofrimin e edukimit për shëndetin menstrual dhe edukimi seksual nuk kërkohet të mësohet ose të jetë i saktë nga ana mjekësore.
Vetëm 30 shtete dhe Uashington, DC, mandatojnë edukimin seksual në shkolla, por jo të gjitha kërkojnë saktësi mjekësore. Është e vështirë të dihet nëse shumë shtete e përfshijnë shëndetin menstrual në kurrikul, pasi të dhënat janë të kufizuara dhe informacioni publik nuk është gjithmonë i disponueshëm. Unë besoj se, duke pasur parasysh rëndësinë kritike të disa njohurive për shëndetin menstrual deri në fund të shkollës fillore, shkollat ​​mund të konsiderojnë dhënien e edukimit për pubertetin – duke përfshirë shëndetin menstrual – të ndarë nga edukimi seksual.
Kjo është veçanërisht e vërtetë në shtetet që hezitojnë të mandatojnë edukimin seksual. Shkrim-leximi për shëndetin menstrual përkthehet në shkrim-lexim shëndetësor Një studim i grave në moshë të lindjes sugjeroi se vetëm rreth 50% e dinin numrin mesatar të ditëve të një cikli të rregullt menstrual. Duke mos ditur se çfarë është normale ose jo normale në lidhje me një cikël mesatar menstrual – duke filluar nga sa shpesh ju keni menstruacionet deri në masën e gjakderdhjes ose dhimbjes së përjetuar – rrit rrezikun për shëndetin për një vajzë apo grua adoleshente.
Shëndeti – duke përfshirë shëndetin menstrual – është një e drejtë themelore e njeriut. Për ata që kanë menstruacione, kjo do të thotë të drejtën e shkrim-leximit të shëndetit menstrual, së bashku me aftësinë për të kërkuar kujdes për një mori çrregullimesh të shëndetit menstrual dhe riprodhues. Këto variojnë nga dismenorrea, ose dhimbje të forta, deri te endometrioza, një gjendje në të cilën indet endometriale rriten jashtë mitrës dhe mund të shkaktojnë parregullsi menstruale dhe parehati të konsiderueshme.
Të dyja kërkojnë diagnozë dhe trajtim. Menstruacionet janë një çështje e shëndetit publik dhe një çështje e vonuar për një vëmendje dhe burime të shtuara, duke filluar – por pa u kufizuar në – njohjen e shëndetit menstrual. Rënia e Roe i shton urgjencën këtij prioriteti të shëndetit publik.

Tirana
clear sky
19.5 ° C
19.5 °
19.5 °
88 %
0.5kmh
0 %
Sun
19 °
Mon
26 °
Tue
28 °
Wed
23 °
Thu
26 °

Lajmet e fundit

Sherr mes bandave në Itali, plagosen me thikë tre shqiptarë, njëri prej tyre në gjendje të rëndë. Ngjarja mes bandave rivale, shqiptare dhe afrikane.

Sherr mes bandave në Itali, plagosen me thikë tre shqiptarë, njëri prej tyre në...

0
(Skenderbeu.info)-Sherr mes bandave në Itali, plagosen me thikë tre shqiptarë, njëri prej tyre në...

Zbulohet shkaku i përplasjes së trenit në Indi, ku humbën jetën mbi 300 persona

0
(Skenderbeu.info)-Zbulohet shkaku i përplasjes së trenit në Indi, ku humbën jetën mbi 300 persona Përplasja...

Fantastik Verstappen, fiton edhe Çmimin e Madh të Spanjës

0
(Skenderbeu.info)-Fantastik Verstappen, fiton edhe Çmimin e Madh të Spanjës Max Verstappen nuk fal në Formula...
Si ta transformoni në shpejtësi gërshetin, gjithmonë ekzistojnë mënyra se si ta transformoni në mënyrën më të shpejtë dhe në çast ta bëni interesant

Si ta transformoni në shpejtësi gërshetin

0
(Skenderbeu.info)-Si ta transformoni në shpejtësi gërshetin Pa marrë parasysh a preferoni gërshet (bisht) të shkurtër...

Tortë e akullt greke: Ëmbëlsirë mediterane nr. 1 për të gjitha stinët e vitit!

0
(Skenderbeu.info)-Tortë e akullt greke: Ëmbëlsirë mediterane nr. 1 për të gjitha stinët e vitit! Kjo...
A po përgatit Rimac, Nevera-n për një rekord të ri? Pas thyerjes së 23 rekordeve, shumë po pyesin nëse Nevera më në fund do të vizitojë një nga pistat

A po përgatit Rimac, Nevera-n për një rekord të ri?

0
(Skenderbeu.info)-A po përgatit Rimac, Nevera-n për një rekord të ri? Pas thyerjes së 23 rekordeve,...

Lajme të tjera
NGJASHME

Kjo është karma dhe nuk do ta ndihmojë Trumpin të fitojë 2024

(Skenderbeu.info)-Kjo është karma dhe nuk do ta ndihmojë Trumpin...

Harrojini nazistët, plani mizor i Britanisë për refugjatët imiton historinë e saj

(Skenderbeu.info)-Harrojini nazistët, plani mizor i Britanisë për refugjatët imiton...

Në kufijtë armiqësorë të Europës, aktet më të vogla të mirësjelljes kanë rëndësi

(Skenderbeu.info)-Në kufijtë armiqësorë të Europës, aktet më të vogla...

A ishte e dëmshme pandemia e Covid-it për shëndetin mendor? Varet se kë pyet

(Skenderbeu.info)-A ishte e dëmshme pandemia e Covid-it për shëndetin...

Rritja e vajzave në kohën e mizogjinisë

(Skenderbeu.info)-Rritja e vajzave në kohën e mizogjinisë Ekziston kjo ndjenjë...

A do të përfundojë lufta në Ukrainë këtë vit?

(Skenderbeu.info)-A do të përfundojë lufta në Ukrainë këtë vit? Ka...

Pse u braktis Siria veriperëndimore?

(Skenderbeu.info)-Pse u braktis Siria veriperëndimore? Më 6 shkurt, një tjetër...

SHBA dhe NATO përdorin Ukrainën si terren trajnimi për të testuar armët

(Skenderbeu.info) SHBA dhe NATO përdorin Ukrainën si terren trajnimi...
Raporto