Çfarë nuk shkon me draftin e BE-se te çmimit tavan të gazit

(Skenderbeu.info)-Çfarë nuk shkon me draftin e BE-se te çmimit tavan të gazit

Cili është drafti i tarifës së çmimit të gazit të përcaktuar midis vendeve anëtare të BE-se dhe cilat janë çështjet kryesore kritike. Artikulli nga Sergio Giraldo
Dje në mëngjes zëvendës përfaqësuesit e përhershëm të 27 vendeve anëtare të Bashkimit Europian u mblodhën në Komitetin Coreper I për të diskutuar një listë të gjatë të pikave të rendit të ditës.  Komisioni Europian tërhoqi asin nga mëngët: një dokument konciz që vendos një tavan mbi çmimin e gazit.
Pas shkëmbimit të tensionuar të letrave ditët e fundit midis Presidentit të Këshillit Europian Charles Michel dhe Presidentes së Komisionit Ursula von der Leyen, me të cilët Michel i kërkoi von der Leyen të paraqiste propozimin për një kufi çmimi, teknikët e Komisionit më në fund kanë zbuloi një draft me karakteristikat thelbësore të krijesës së re.
Ky maksimum, mekanizmi i zbatimit të të cilit do të jetë i vlefshëm vetëm për një vit, do të zbatohet vetëm dhe vetëm për të ardhmen e muajit të parë kalendarik të tregtuar në TTF, i ashtuquajturi muaji në vazhdim. Prandaj, ai nuk do të zbatohet për kurbën e produkteve të njëpasnjëshme dhe as për shkëmbimet dypalëshe jashtë tregjeve të rregulluara, të ashtuquajturat OTC (over the counter). Arsyeja është se do të ishte e pamundur të vendoseshin çmimet maksimale për një kurbë përpara pa deformuar tregun, nga njëra anë, dhe nga ana tjetër, do të ishte e pamundur të kontrollohej tregtimi OTC. Kjo do të thotë se vetëm gazi që shpërndahet në muajin pasardhës dhe trajtohet në TTF do të “mbrohet” nga kufiri i çmimit: prandaj, deri më sot, kufiri do të zbatohej vetëm për të ardhmen e dhjetorit të tregtuar në TTF. pastaj vetëm për të ardhmen e janarit, e kështu me radhë.
Vlera e tavanit, që sigurisht do të jetë objekt diskutimesh të pafundme, do të jetë statike dhe fikse dhe do të mund të pezullohet ose anulohet në çdo kohë, me vendim të Komisionit në rast se ky i fundit vlerëson se ka trazirat në treg. Kufiri i çmimit do të aktivizohet vetëm në rast se çmimet e muajit të ardhshëm rezultojnë të jenë mbi një vlerë të caktuar për të paktën një javë (ndoshta dy), dhe diferenca midis çmimit të gazit spot në TTF dhe LNG spot është më i madh se një vlerë e caktuar për një numër të caktuar ditësh të njëpasnjëshme. Dje dikush hipotezoi një vlerë treguese për tavanin rreth 250 €/MWh, të tjerë hipotezuan 300 €/MWh.
Siç dihet, tregu i gazit është çekuilibruar nga politikat e pakuptimta të Bashkimit Europian. Para së gjithash, marrëveshja e gjelbër, e cila ka dekurajuar investimet në hidrokarbure, ndërkohë që Europa është ende plotësisht e varur prej saj, duke kufizuar ofertën ndërkohë që kërkesa u rrit. Më pas, krijimi i një tregu asimetrik, me një furnizim 50% me gaz të përqendruar në duart e një subjekti të vetëm, Rusisë. Më vonë, deklarata eksplicite e dëshirës për të bërë pa gazin rus me depo të zbrazët dhe pa furnizim alternativ, gjë që e shtyu të gjithë Europën të grumbullonte gaz, përfshirë gazin e lëngshëm, duke rritur çmimet. Rezultati i gjithë kësaj ishte çmimi rekord prej 352 €/MWh në fund të gushtit 2022, ndërsa në mars 2021 ishte rreth 18 €/MWh, 20 herë më pak.
Tani do të donim t’i atribuonim një mekanizmi ex-post, siç është kufiri i çmimeve, detyrën e shmangies së çmimeve të larta, të cilat, siç thuhet, janë punë spekulimi. Në fakt është një përpjekje e ngathët e atyre që kanë zbatuar këto politika vetëvrasëse për të shpëtuar fytyrën përballë opinionit publik.
Siç mund të konstatohet lehtësisht, kufiri i propozuar i çmimit është krejtësisht i padobishëm për qëllimin e një uljeje reale të çmimeve, e cila mund të arrihet vetëm duke ribalancuar bazat e ofertës dhe kërkesës. Për të mos ndikuar në treg, vlera e tavanit do të jetë aq e lartë sa do të jetë ende shumë e shtrenjtë (250 €/MWh është më shumë se trembëdhjetëfishi i vlerës së marsit 2021), do të zbatohet vetëm për një pjesë të vogël të tregu (muaji i ardhshëm i ardhshëm në TTF ) dhe vetëm nëse ndodhin dy kushte njëkohësisht për një periudhë të caktuar kohe. Do të jetë e vështirë për të që të aktivizohet vërtet. Edhe nëse kapaku do të aktivizohej, është e lehtë të imagjinohet se oferta do të reagonte duke lëvizur bursat në tregun spot ose në tregun OTC, nëse jo në muajin pas skadimit të parë, por duke krijuar shqetësime që do të çonin në një pezullim i menjëhershëm. Në fund të fundit, çelësi fitues i pajisjes, që ndoshta do ta lejojë atë të marrë dritën jeshile edhe nga Gjermania e trazuar, qëndron në anulimin e menjëhershëm të saj, në çdo kohë.
Ka ende shumë për të diskutuar, por ceshtja është se Komisioni ka vendosur t’i japë Këshillit atë që do, në këtë lojë partish, duke propozuar një instrument krejtësisht të mbetur dhe të padobishëm, i cili ndoshta nuk do të përdoret kurrë. Kështu, Komisioni do të ketë bërë atë që kërkohet dhe Këshilli do të ketë trofeun e tij për të treguar. Gjithçka është në rregull në Bruksel.

1 KOMENT

Tirana
scattered clouds
15.5 ° C
15.5 °
15.5 °
67 %
1.5kmh
40 %
Tue
16 °
Wed
16 °
Thu
17 °
Fri
17 °
Sat
17 °

Lajmet e fundit

Berisha

Qëllohet kreu i PD-së, Sali Berisha në protestë, nga një person i infiltruar

0
(Skenderbeu.info)-Qëllohet kreu i PD-së, Sali Berisha në protestë, nga një person i infiltruar Një incident...
Protestuesit me sloganet e para.

Protestuesit me sloganet e para

0
(Skenderbeu.info)-Protestuesit me sloganet e para Ka nisur grumbullimi i protestuesve në urën e madhe në...
Destinacione

Putini dëbon 100 mijë refugjatë ukrainas ne Siberi , Arktik dhe Lindjen e Largët

0
(Skenderbeu.info)-Putini dëbon 100 mijë refugjatë ukrainas ne Siberi , Arktik dhe Lindjen e Largët Vladimir...
Guardia di Finanza

“Pastronte” para per 28 vjet/Arrestohet 65 vjeçari

0
(Skenderbeu.info)-"Pastronte" para per 28 vjet/Arrestohet 65 vjeçari Për 28 vjet, një burrë i padyshimtë i...
Policia e Kroacise

Raportime për bomba në gjykata në disa qytete dhe në selinë e Qeverisë së...

0
(Skenderbeu.info)-Raportime për bomba në gjykata në disa qytete dhe në selinë e Qeverisë së...
Makina

Skenari i protestës së opozitës

0
(Skenderbeu.info)-Skenari i protestës së opozitës Partia Demokratike ka zbardhur skenarin që do të ndjekë për...

Lajme të tjera
NGJASHME

Shqiptarët “Frike” nga shtrenjtimi i energjisë, ndryshojnë nga prizat e deri te elektroshtëpiaket

(Skenderbeu.info)-Shqiptarët “Frike” nga shtrenjtimi i energjisë, ndryshojnë nga prizat...

Ndryshon udhëzimi i kontributeve/ Raporti mjekësor për barrëlindje do përfshijë pagesën deri në 1 muaj

(Skenderbeu.info)-Raporti mjekësor për barrëlindje do përfshijë pagesën deri në...

Çfarë parashikon marrëveshja e BE-së për kufirin e çmimit të naftës ruse?

(Skenderbeu.info)-Çfarë parashikon marrëveshja e BE-së për kufirin e çmimit...

Qeveria ul fondin e ndihmës ndersa varfëria ekstreme rritet

(Skenderbeu.info)-Qeveria ul fondin e ndihmës ndersa varfëria ekstreme rritet Fondet...

Parregullsi me prokurimet, vetëm 45% te investimeve kapitale te realizuara

(Skenderbeu.info)-Parregullsi me prokurimet, vetëm 45% te investimeve kapitale te...

Gjigantët e internetit, 36.3 miliardë taksa të papaguara në 3 vjet

(Skenderbeu.info)-Gjigantët e internetit, 36.3 miliardë taksa të papaguara në...

BE-ja nis revolucionin e riciklimit dhe ripërdorimit

(Skenderbeu.info)-BE-ja nis revolucionin e riciklimit dhe ripërdorimit Komisioni i BE-së...

Gjobë 25 mijë € Tatimeve per skandalin publikimit të pagave

(Skenderbeu.info)-Gjobë 25 mijë € Tatimeve per skandalin publikimit të...
Raporto