Çfarë thonë ekspertët për kufirin e çmimit te BE-së për gazin?

(Skenderbeu.info)-Çfarë thonë ekspertët për kufirin e çmimit te BE-së për gazin?

Komisioni Europian ka qarkulluar një projekt kufizimçmimit të gazit. Këtu janë aspektet funksionale dhe kritike të ngritura nga ekspertët
Komisionerja Europiane për Energjinë Kadri Simson i tha Reuters se Komisioni planifikon të propozojë një “tavan të çmimit” për gazin natyror pas 24 nëntorit, kur do të takohen ministrat e energjisë të shteteve të ndryshme, anëtarët e Bashkimit.
Diskutimi i brendshëm për vendosjen e një kufiri të çmimit të gazit në nivel BE vazhdon prej muajsh, mes shumë vështirësish. Vendet e favorshme – duke përfshirë Italinë, Francën, Spanjën dhe Poloninë – e konsiderojnë atë një masë të nevojshme për të luftuar çmimet e larta të energjisë dhe inflacionin; ata kundër saj – si Gjermania dhe Holanda – kanë frikë se frenimi i çmimeve do t’i bëjë furnizimet me gaz më të komplikuara, sepse furnizuesit do të kthehen në tregje më fitimprurëse.
Simson shpjegoi se Komisioni do të bëjë një propozim ligjor për kufirin e çmimit sapo të marrë miratimin e ministrave kombëtarë. Megjithatë, që masa të miratohet, kërkohet mendimi favorizues i të paktën pesëmbëdhjetë anëtarëve nga njëzet e shtatë.
Çfarë thonë ekspertët për kufirin e çmimit te BE-së për gazin? Diskutimi i brendshëm për vendosjen e një kufiri të çmimit të gazit në nivel BE vazhdon
Komisionerja Europiane për Energjinë Kadri Simson
Brukseli ndau të martën një projekt kufizim çmimi me vendet anëtare. Sipas dokumentit, “tavani” do të aktivizohej nëse çmimet e gazit do të kalonin një vlerë të caktuar, e cila megjithatë nuk specifikohet; nga ana tjetër, vlera e kufirit do të ishte ekuivalente me çmimin e kontratës së parë mujore të tregtuar në TTF, tregu i gazit në Amsterdam.
Simona Benedettini, eksperte në tregjet e energjisë, shpjegoi në Twitter se tavani i propozuar nga Komisioni Europian zbatohet “nëse dhe vetëm nëse ndodhin dy kushte së bashku”: i pari është që çmimi i gazit në TTF tejkalon vlerën e vendosur nga Brukseli ( jo ende i përcaktuar) për një numër (ende të pa përcaktuar) javësh të njëpasnjëshme; e dyta është se diferenca e çmimit ndërmjet gazit të tregtuar në TTF dhe gazit të lëngshëm është më i madh se një vlerë e caktuar (ende e pa përcaktuar) për një numër të caktuar (ende të pa përcaktuar) ditësh.
“Vlera e referencës për diferencën TTF-LNG do të jetë ajo e përcaktuar nga indeksi i ri i çmimit të LNG-së i prezantuar me nenin. 18 i Propozimit të Rregullores së BE-së të 18/10. Ndërkohë”, saktëson ai, do të përdorim mesataren e çmimeve të LNG-së të publikuar çdo ditë nga S&P”.
Kufiri do të zbatohet vetëm për derivatet e muajit të ardhshëm për një vit. Mekanizmi i kufirit të çmimit do të pezullohet nëse dy kushtet e sipërpërmendura skadojnë dhe nëse ka rreziqe për sigurinë energjetike (dmth. nëse Europa lufton për të tërhequr furnizime me gaz të lëngshëm).
Benedettini thekson se “zbatimi aktual i masës varet nga: 1) vlera e tavanit: sa më i lartë të jetë, aq më pak të ngjarë të verifikohen kushtet për aktivizimin e saj; 2) kohëzgjatja e periudhës për të cilën ato duhet të verifikohen”.
Ekspertja e mbyll arsyetimin e saj me dy pyetje që “mbeten ende të hapura”.
Çfarë rregullash do të ndiqen për shpërndarjen e reduktimit të konsumit të gazit midis vendeve anëtare në rast se çmimi i karburantit do të kalojë tavanin për shkak të një reduktimi drastik të furnizimit të tij?
Dhe pastaj: si një kufi çmimi që pritet të pezullohet në rast të një krize furnizimi mund të përfaqësojë një pengesë efektive kundër Rusisë, për shembull, e cila tashmë ka ulur në mënyrë drastike furnizimet në Europë dhe kërcënon t’i eliminojë ato, duke kontribuar në rritjen e çmimet?
KOMENTI I GIRALDO
Sipas Sergio Giraldo, menaxher i kompanisë energjetike Utilità, shkroi se “kufiri i propozuar e çmimeve është krejtësisht i padobishm për qëllimin e një uljeje reale të çmimeve. Qe mund të arrihet vetëm duke ribalancuar bazat e ofertës dhe kërkesës”.
Tirana
scattered clouds
15.5 ° C
15.5 °
15.5 °
67 %
1.5kmh
40 %
Tue
16 °
Wed
16 °
Thu
17 °
Fri
17 °
Sat
17 °

Lajmet e fundit

Rama, Vucic

Vuçiç i acaruar, sulmon median

0
(Skenderbeu.info)-Vuçiç i acaruar, sulmon median Presidenti serb, Aleksandër Vuçiç, mbërriti në Tiranë. Pasi fillimisht kishte...
vjosa-osmani

Osmani : Vuçiç, produkt i një mendësie vrastare

0
(Skenderbeu.info)-Osmani : Vuçiç, produkt i një mendësie vrastare Presidentja e Kosovës Vjosa Osmani ka mbërritur...
Rama, Osmani

Presidentja Osmani: BE duhet të kalojë nga fjalët në vepra

0
(Skenderbeu.info)-Presidentja Osmani: BE duhet të kalojë nga fjalët në vepra Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani...
Charles Michel

Po përparohet liberalizimi i vizave për Kosovën

0
(Skenderbeu.info)-Po përparohet liberalizimi i vizave për Kosovën Presidenti i Këshillit Europian Charles Michel tha të...
Protesta

1000 simpatizantë të PD nisen nga Vlora per proteste

0
(Skenderbeu.info)-1000 simpatizantë të PD nisen nga Vlora per proteste Disa qindra anëtarë dhe simpatizantë të...
Delegacioni serb

Mbërrin delegacioni serb në Rinas

0
(Skenderbeu.info)-Mbërrin delegacioni serb në Rinas Ne Aeroportin Ndërkombëtar Nënë Tereza ka mberritur delegacioni serb. Presidenti serb...

Lajme të tjera
NGJASHME

Shqiptarët “Frike” nga shtrenjtimi i energjisë, ndryshojnë nga prizat e deri te elektroshtëpiaket

(Skenderbeu.info)-Shqiptarët “Frike” nga shtrenjtimi i energjisë, ndryshojnë nga prizat...

Ndryshon udhëzimi i kontributeve/ Raporti mjekësor për barrëlindje do përfshijë pagesën deri në 1 muaj

(Skenderbeu.info)-Raporti mjekësor për barrëlindje do përfshijë pagesën deri në...

Çfarë parashikon marrëveshja e BE-së për kufirin e çmimit të naftës ruse?

(Skenderbeu.info)-Çfarë parashikon marrëveshja e BE-së për kufirin e çmimit...

Qeveria ul fondin e ndihmës ndersa varfëria ekstreme rritet

(Skenderbeu.info)-Qeveria ul fondin e ndihmës ndersa varfëria ekstreme rritet Fondet...

Parregullsi me prokurimet, vetëm 45% te investimeve kapitale te realizuara

(Skenderbeu.info)-Parregullsi me prokurimet, vetëm 45% te investimeve kapitale te...

Gjigantët e internetit, 36.3 miliardë taksa të papaguara në 3 vjet

(Skenderbeu.info)-Gjigantët e internetit, 36.3 miliardë taksa të papaguara në...

BE-ja nis revolucionin e riciklimit dhe ripërdorimit

(Skenderbeu.info)-BE-ja nis revolucionin e riciklimit dhe ripërdorimit Komisioni i BE-së...

Gjobë 25 mijë € Tatimeve per skandalin publikimit të pagave

(Skenderbeu.info)-Gjobë 25 mijë € Tatimeve per skandalin publikimit të...
Raporto