(Skenderbeu.info)- BE drejt një reforme të qeverisjes ekonomike

 Nga Alessandra Servidori
Më 9 nëntor, Komisioni Europian miratoi  udhëzimet për një kornizë të reformuar të qeverisjes ekonomike të BE-së.
Duke marrë parasysh shqetësimet kryesore që lidhen me kuadrin aktual, ato synojnë të forcojnë qëndrueshmërinë e borxhit dhe të rrisin rritjen e qëndrueshme dhe gjithëpërfshirëse nëpërmjet investimeve dhe reformave. Ato synojnë të sigurojnë që korniza të jetë më e thjeshtë, më transparente dhe efektive, me pronësi më të madhe kombëtare dhe zbatim më të mirë, ndërkohë që mundëson reforma dhe investime dhe reduktimin e raporteve të larta të borxhit publik në një mënyrë realiste, graduale dhe të qëndrueshme.
Duke vepruar kështu, kuadri i reformuar duhet të ndihmojë në ndërtimin e ekonomisë , dixhitale dhe të së ardhmes, duke siguruar njëkohësisht qëndrueshmërinë e financave publike në të gjitha Shtetet Anëtare, në përputhje me fjalimin e Presidentes Von der Leyen.
Kësaj nisme i parapriu një ndërgjegjësim i gjerë i palëve të interesuara dhe shteteve anëtare. Në këtë drejtim, propozohet kalimi në një kornizë transparente të mbikëqyrjes së BE-së të bazuar në rrezik, e cila i dallon vendet duke marrë parasysh sfidat e borxhit publik. Planet strukturore fiskale kombëtare afatmesme janë gurthemeli i kuadrit të propozuar nga Komisioni. Ato do të integronin objektivat buxhetore, reformuese dhe investuese, duke përfshirë ato që synojnë adresimin e disbalancave makroekonomike aty ku është e nevojshme, në një plan të vetëm holistik afatmesëm, duke krijuar kështu një proces koherent dhe të thjeshtuar. Shtetet anëtare do të kishin më shumë hapësirë ​​për manovrim në përcaktimin e rrugës së tyre të rregullimit fiskal, duke forcuar pronësinë kombëtare të trajektoreve të tyre buxhetore. Një tregues i vetëm operacional – shpenzimet primare neto, d.m.th shpenzimet nën kontrollin e një qeverie – do të shërbente si bazë për përcaktimin e rrugës së rregullimit fiskal dhe kryerjen e mbikëqyrjes vjetore buxhetore, duke thjeshtuar në masë të madhe pamjen.
Sipas kuadrit të përbashkët të BE-së, Komisioni do të paraqesë një rrugë standarde të rregullimit fiskal, duke mbuluar një periudhë katërvjeçare, bazuar në metodologjinë e tij të analizës së qëndrueshmërisë së borxhit dhe duhet të sigurojë që borxhi i Shteteve Anëtare me probleme të konsiderueshme ose të mesme të borxhit të vendoset në një rënie të mundshme. rrugën dhe se deficiti mbetet në mënyrë të besueshme nën vlerën e referencës prej 3% të PBB-së të përcaktuar në traktat. Shtetet anëtare më pas do të paraqesin plane që përcaktojnë rrugën e tyre buxhetore afatmesme, reformat prioritare dhe angazhimet për investime publike. Përveç kësaj, shtetet anëtare mund të propozojnë një periudhë më të gjatë rregullimi, duke e zgjatur rrugën e rregullimit fiskal deri në tre vjet, kur rruga mbështetet nga një sërë angazhimesh reformash dhe investimesh që mbështesin qëndrueshmërinë e borxhit dhe u përgjigjen prioriteteve dhe objektivave të përbashkëta të BE-së.
Komisioni do të vlerësojë planet, duke dhënë një vlerësim pozitiv nëse borxhi është në një rrugë rënëse apo mbetet në nivele të kujdesshme dhe deficiti buxhetor mbetet në mënyrë të besueshme nën vlerën e referencës prej 3% të PBB-së në periudhën afatmesme. Këshilli do t’i miratonte planet pas një vlerësimi pozitiv nga Komisioni.
Komisioni do të monitorojë vazhdimisht zbatimin e planeve. Shtetet Anëtare do të paraqesin raporte vjetore të progresit mbi zbatimin e planeve për të lehtësuar monitorimin efektiv dhe transparent.Shteteve anëtare do t’u jepet më shumë liri veprimi në përcaktimin e trajektoreve të tyre buxhetore. Në të njëjtën kohë, ne po vendosim gjithashtu mjete më të rrepta të zbatimit të BE-së për të siguruar shpërndarjen. Procedura e deficitit të tepruar të bazuar në deficit (PZHE) do të mbahej, ndërsa procedura e deficitit të tepruar të bazuar në borxh do të forcohej. Ai do të aktivizohej kur një shtet anëtar me një borxh mbi 60% të PBB-së devijon nga rruga e shpenzimeve të rënë dakord.Mekanizmat e zbatimit do të forcoheshin: përdorimi i sanksioneve financiare do të bëhej më efektiv duke ulur shumat e tyre. Do të kishte gjithashtu dënime më të ashpra për reputacionin.
BE drejt një reforme të qeverisjes ekonomike.Komisioni Europian miratoi udhëzimet për një kornizë të reformuar të qeverisjes ekonomike të BE-së
Von der Leyen
Kushtëzimi makroekonomik për fondet strukturore dhe për instrumentin e rimëkëmbjes dhe qëndrueshmërisë do të zbatohej në një frymë të ngjashme, d.m.th. financimi i BE-së gjithashtu mund të pezullohej nëse Shtetet Anëtare nuk kanë marrë masa efektive për të korrigjuar deficitin e tyre të tepërt. Për më tepër, një instrument i ri do të siguronte zbatimin e reformës dhe angazhimeve të investimeve që janë në themel të një rruge më të gjatë përshtatjeje. Dështimi për të zbatuar reformat dhe angazhimet e investimeve mund të çojë në një rrugë më kufizuese përshtatjeje dhe, për vendet anëtare të eurozonës, në vendosjen e sanksioneve financiare. Procedura e pabarazive makroekonomike (MIP) synon të identifikojë menjëherë rreziqet e mundshme makroekonomike, të parandalojë shfaqjen e çekuilibrave të dëmshëm makroekonomikë dhe të korrigjojë disbalancat ekzistuese.
Mbikëqyrja sipas programit vlerëson aftësinë ripaguese të Shteteve Anëtare që kanë përfituar nga programet e ndihmës financiare. Sipas kuadrit të ri, dhe duke e mbajtur të pandryshuar tekstin legjislativ, Komisioni propozon të zbatohet ndryshe duke vendosur objektiva më të qarta, me intensitetin e kuadrit të lidhur me këto objektiva. Në veçanti, mbikëqyrja pas programit do të përqendrohej në vlerësimin e kapacitetit të ripagimit, monitorimin e zbatimit të reformave të papërfunduara dhe vlerësimin nëse nevojiten masa korrigjuese në kontekstin e shqetësimeve për kapacitetin e ripagimit ose ruajtjen e aksesit në treg. Intensiteti i mbikëqyrjes pas programit do të evoluojë me kalimin e kohës, së bashku me evoluimin e vlerësimit të rrezikut. Një marrëveshje e shpejtë për rishikimin e rregullave fiskale të BE-së dhe elementëve të tjerë të kuadrit të qeverisjes ekonomike është një prioritet urgjent në kohën e tanishme kritike për ekonomia e BE-së.
Shtetet Anëtare dhe Komisioni duhet të arrijnë një konsensus për reformën e kuadrit të qeverisjes ekonomike përpara procedurave buxhetore të Shteteve Anëtare për vitin 2024.
Komisioni do të shqyrtojë bërjen e propozimeve legjislative në bazë të këtij komunikimi dhe diskutimeve që do të pasojnë. Ai do të japë sërish udhëzime të politikave fiskale për periudhën e ardhshme në tremujorin e parë të vitit 2023. Këto udhëzime do të lehtësojnë koordinimin e politikave fiskale dhe përgatitjen e programeve të stabilitetit dhe konvergjencës së Shteteve Anëtare për vitin 2024 dhe më tej. Që nga Traktati i Mastrihtit i vitit 1992, kuadri i qeverisjes ekonomike të BE-së ka ndihmuar në krijimin e kushteve për stabilitet ekonomik, rritje të qëndrueshme ekonomike dhe rritje të punësimit. Ky kuadër përbëhet nga kuadri i politikës fiskale të BE-së (pakti i stabilitetit dhe rritjes, semestri evropian dhe kërkesat për kornizat fiskale kombëtare), procedura e çekuilibrit makroekonomik dhe kuadri për programet e asistencës financiare makroekonomike. Megjithatë, megjithëse fotografia ka evoluar me kalimin e kohës për të adresuar disa dobësi, ajo gjithashtu është bërë gjithnjë e më komplekse dhe jo të gjitha mjetet dhe procedurat i kanë qëndruar provës së kohës.
Së fundi, propozimet e reformave të përfshira në komunikim pasojnë një rishikim të efektivitetit të kuadrit të mbikëqyrjes ekonomike të nisur për herë të parë në shkurt 2020 (dhe rifilluar në tetor 2021). Rishikimi u krye në përputhje me të ashtuquajturat reforma legjislative me gjashtë dhe dy paketa, të cilat kërkojnë që Komisioni të rishikojë dhe të raportojë për zbatimin e legjislacionit çdo pesë vjet. Udhëzimet e sotme marrin parasysh procesin e gjerë të debatit publik dhe konsultimit, në të cilin një gamë e gjerë palësh të interesuara shprehën pikëpamjet e tyre mbi objektivat kryesore të kornizës, funksionimin e tij dhe sfidat e reja që duhen adresuar.
Mësimet e nxjerra nga reagimet e politikave ndaj goditjeve të fundit ekonomike, duke përfshirë ndërveprimin midis reformave dhe investimeve në kuadër të Mjetit të Rimëkëmbjes dhe Rezistencës, frymëzuan propozimin e Komisionit për një kornizë reformash. Propozimet e reformës janë formuar gjithashtu nga nivele më të larta dhe të larmishme të borxhit publik dhe nevoja për të lehtësuar investimet për prioritetet e përbashkëta të BE-së, veçanërisht për të garantuar tranzicionin e gjelbër dhe dixhital dhe sigurinë e energjisë në vitet në vijim.

 

Tirana
scattered clouds
15.5 ° C
15.5 °
15.5 °
67 %
1.5kmh
40 %
Tue
16 °
Wed
16 °
Thu
17 °
Fri
17 °
Sat
17 °

Lajmet e fundit

Makina

Skenari i protestës së opozitës

0
(Skenderbeu.info)-Skenari i protestës së opozitës Partia Demokratike ka zbardhur skenarin që do të ndjekë për...
samit be bp

Samiti i BE- BP/ Firmoset një marrëveshje

0
(Skenderbeu.info)-Samiti i BE- BP/ Firmoset një marrëveshje konkrete Në Tiranë kete të marte ka nisur...
Rama, Vucic

Vuçiç i acaruar, sulmon median

0
(Skenderbeu.info)-Vuçiç i acaruar, sulmon median Presidenti serb, Aleksandër Vuçiç, mbërriti në Tiranë. Pasi fillimisht kishte...
vjosa-osmani

Osmani : Vuçiç, produkt i një mendësie vrastare

0
(Skenderbeu.info)-Osmani : Vuçiç, produkt i një mendësie vrastare Presidentja e Kosovës Vjosa Osmani ka mbërritur...
Rama, Osmani

Presidentja Osmani: BE duhet të kalojë nga fjalët në vepra

0
(Skenderbeu.info)-Presidentja Osmani: BE duhet të kalojë nga fjalët në vepra Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani...
Charles Michel

Po përparohet liberalizimi i vizave për Kosovën

0
(Skenderbeu.info)-Po përparohet liberalizimi i vizave për Kosovën Presidenti i Këshillit Europian Charles Michel tha të...

Lajme të tjera
NGJASHME

Shqiptarët “Frike” nga shtrenjtimi i energjisë, ndryshojnë nga prizat e deri te elektroshtëpiaket

(Skenderbeu.info)-Shqiptarët “Frike” nga shtrenjtimi i energjisë, ndryshojnë nga prizat...

Ndryshon udhëzimi i kontributeve/ Raporti mjekësor për barrëlindje do përfshijë pagesën deri në 1 muaj

(Skenderbeu.info)-Raporti mjekësor për barrëlindje do përfshijë pagesën deri në...

Çfarë parashikon marrëveshja e BE-së për kufirin e çmimit të naftës ruse?

(Skenderbeu.info)-Çfarë parashikon marrëveshja e BE-së për kufirin e çmimit...

Qeveria ul fondin e ndihmës ndersa varfëria ekstreme rritet

(Skenderbeu.info)-Qeveria ul fondin e ndihmës ndersa varfëria ekstreme rritet Fondet...

Parregullsi me prokurimet, vetëm 45% te investimeve kapitale te realizuara

(Skenderbeu.info)-Parregullsi me prokurimet, vetëm 45% te investimeve kapitale te...

Gjigantët e internetit, 36.3 miliardë taksa të papaguara në 3 vjet

(Skenderbeu.info)-Gjigantët e internetit, 36.3 miliardë taksa të papaguara në...

BE-ja nis revolucionin e riciklimit dhe ripërdorimit

(Skenderbeu.info)-BE-ja nis revolucionin e riciklimit dhe ripërdorimit Komisioni i BE-së...

Gjobë 25 mijë € Tatimeve per skandalin publikimit të pagave

(Skenderbeu.info)-Gjobë 25 mijë € Tatimeve per skandalin publikimit të...
Raporto