fbpx

Asetet Kripto po arrijne kulmin

(Skenderbeu.info)-Asetet Kripto po arrijne kulmin.Analizimi i aseteve të kriptove në kontekstin e luftës midis Rusisë dhe Ukrainës është një temë e ndërlikuar, gjë që e bën edhe më të rëndësishme ta bëjmë këtë në mënyrë korrekte.

Me masakrën dhe tmerrin e vazhdueshëm që po shpaloset në Ukrainë, të kesh një bisedë për politikat rreth rolit të kriptos – ose ndonjë instrumenti financiar – mund të duket e parëndësishme, por kjo nuk e ka kuptimin më të gjerë. Sanksionet ekonomike, të cilat në thelb i kanë penguar institucionet ruse nga tregjet globale financiare dhe të pagesave, kanë qenë arma e zgjedhur e përdorur nga aleatët e Ukrainës, të udhëhequr nga Shtetet e Bashkuara.

Meqenëse ndikimi i këtyre sanksioneve është bërë i dukshëm në ekonominë ruse dhe shkatërrimi i infrastrukturës ka çuar gjithashtu në ndërprerjen e shumë ukrainasve nga funksionet tradicionale bankare, duhet pyetur sa vijon: si përshtaten aktivet kripto?

Është e rëndësishme të mbani mend – dhe kjo mund të harrohet lehtë me zhurmën rreth projekteve të caktuara specifike (si NFT-të) – se qëllimi fillestar i aseteve blockchain dhe kriptove ishte krijimi i një infrastrukture pagese të decentralizuar dhe të shpërndarë.

Me fjalë të tjera, qëllimi themelor i kësaj teknologjie ishte të lejonte individët dhe institucionet të kryenin transaksione pa pasur nevojë për dollarë (ose ndonjë monedhë tjetër fiat) ose për institucionet financiare ekzistuese. Duke pasur parasysh mundësinë e parë globale për të treguar këtë aftësi të decentralizuar, si është përgjigjur kripto?

Asetet Kripto arrijne kulmin.Analizimi i aseteve
foto ilustruese
Ashtu si shumica e gjërave që lidhen me financat, ekonominë ose kripto-n, përgjigja nuk është e lehtë apo e drejtpërdrejtë. Kjo nuk është vetëm për shkak të kompleksiteteve që ekzistojnë brenda sektorit të aseteve të kriptove, por edhe pozicionit të dyanshëm që kanë shumë pjesëmarrës në treg në lidhje me këtë çështje.
Nga njëra anë, politikëbërësit kanë shprehur me zë të lartë shqetësimet se asetet e kriptove do të përdoren për t’iu shmangur sanksioneve nga qeveria ruse dhe individët që i nënshtrohen sanksioneve ekonomike. Anasjelltas, qeveria ukrainase ka kërkuar në mënyrë aktive donacione të drejtpërdrejta në formën e aseteve kripto, me mbi 100 milionë dollarë (90.9 milionë euro) të marra që nga ky shkrim.
Këto donacione – me të drejtë – janë vlerësuar si një rast përdorimi “i mirë” i aseteve kripto. Le të hedhim një vështrim në rolin që është dhe do të luajë kripto në këtë konflikt dhe konflikte në vazhdim. Evazioni komb-shtet nuk është i mundur Po aq i shpejtë dhe likuid sa është bërë sektori i aseteve të kriptove, që përfaqëson një klasë aktivesh me vlerë mbi 1 trilion dollarë (909 miliardë euro), kjo është një rënie e vogël në kovën e likuiditetit global.
Duke u fokusuar në Bitcoin, aktivi kripto më likuid dhe i tregtuar gjerësisht, tregu thjesht nuk është mjaft i madh, ose mjaftueshëm likuid, për të mbështetur nivelin e transaksioneve që do të kërkonte shmangia në masë e sanksioneve. Sigurisht që duhet të ketë një vigjilencë rreth mënyrës se si subjektet e sanksionuara mund të jenë në gjendje të shmangin sanksionet, por tregu i kriptove thjesht nuk është mjaft i madh për të përmbushur këtë qëllim.
Për më tepër, duhet të theksohet se aktivet kripto më të disponueshme dhe më të tregtueshme (Bitcoin dhe Ether) regjistrohen në një libër publik. Siç është vërtetuar herë pas here nga agjencitë e zbatimit të ligjit, është plotësisht e mundur të gjurmohen, dokumentohen dhe rikuperohen asetet kripto që përdoren për veprimtari kriminale ose të tjera joetike.
E thënë në një mënyrë tjetër, ndërkohë që është gjithmonë e mundur që subjektet e sanksionuara të shmangin sanksionet e përmendura, kripto nuk është një rrugë që një komb i tërë mund të përdorë për ta bërë këtë. Kripto, kur vlerësohet në mënyrë objektive, do të ishte ndoshta metoda më e keqe për një shtet-komb ose institucione të mëdha që të përpiqen të shmangin sanksionet financiare.
Kripto fuqizon individët duke lënë mënjanë shtetet kombëtare për momentin, asetet e kriptove kanë pasur një rol të jashtëzakonshëm për të luajtur në ndihmën e civilëve të përditshëm të të dy kombeve. Ukrainasit, të zhvendosur dhe me infrastrukturën e vendit të tyre që po shkatërrohet çdo ditë e më shumë, kanë një nevojë të dëshpëruar për akses në informacion dhe asete financiare.
bitcoin
foto ilustruese
Me Elon Musk që mundëson Starlink (një sistem interneti i aktivizuar me satelit) të operojë përpara afatit, kripto – së bashku me komunitetet e fuqishme dixhitale dhe kibernetike brenda vendit – ka ndihmuar që qeveria ukrainase, organizatat dhe qytetarët të vazhdojnë të marrin pjesë në transaksionet financiare.
Një akses i tillë ka dëshmuar një shpëtim të paçmuar si për qeverinë ashtu edhe për çdo qytetar ndërsa luftimet e ashpra vazhdojnë. Nga ana tjetër, është e domosdoshme të pranohet se veprimet e qeverive nuk pasqyrojnë gjithmonë vullnetin e “personit në rrugë”, në këtë rast të përfaqësuar nga popullsia civile ruse.
Ndërsa ofruesit e kredive si Visa, Mastercard dhe PayPal mbyllën të gjitha shërbimet për individët dhe institucionet e lidhura ruse, kripto është bërë gjithashtu një mjet kritik për rusët e përditshëm. Lufta ka gjithmonë dëme kolaterale dhe kripto-ja ka luajtur një rol të rëndësishëm në lejimin e joluftëtarëve – nga të dyja palët – të vazhdojnë të kenë akses në një litar shpëtimi financiar.
Zbërthimi i mëtejshëm i argumentit se kripto do të përdorej kryesisht për të shmangur sanksionet është fakti i thjeshtë se ekonomia e aseteve të kriptove ka bërë një rrugë të gjatë që kur shpërtheu në vetëdijen kolektive në 2016. Nga debutimi i Coinbase si një organizatë e mbikëqyrur nga Komisioni i Letrave me Vlerë (SEC) dhe duke iu nënshtruar kërkesave vjetore të raportimit dhe auditimit, deri te urdhri ekzekutiv i marsit 2022 që përcakton një rrugë drejt veprimit gjithëpërfshirës të politikave, kripto është integruar fort në tregjet kryesore financiare. bisedat.

LËR NJË KOMENT

Vendosni komentin
Vendosni emrin tuaj

Lajmet e fundit

femijet dhe social media

Rrjetet sociale i ‘vjedhin’ gjumin fëmijëve një natë në javë

0
(Skenderbeu.info) Rrjetet sociale i 'vjedhin' gjumin fëmijëve një natë në javë Një studim i studiuesve të Universitetit të Leicester-it zbulon se fëmijët dhjetëvjeçarë humbin rreth...
Parkim Kaliforni

Hapi tjetër për ndotjen klimatike: Reforma e parkimit

0
(Skenderbeu.info) Hapi tjetër për ndotjen klimatike: Reforma e parkimit. Kalifornia më në fund është gati të heqë kërkesat e parkimit në të gjithë shtetin....
Izrael, Viti i ri

Izrael: fillon viti 5783, sinagogat plot, por policia në gadishmëri

0
(Skenderbeu.info) Izrael: fillon viti 5783, sinagogat plot, por policia në gadishmëri Siç e kërkon tradita, Izraeli feston sonte fillimin e vitit 5783 nga krijimi hyjnor...
Deti Mesdhe

Aciditeti po shkatërron florën dhe faunën e Detit Mesdhe

0
(Skenderbeu.info) Aciditeti po shkatërron florën dhe faunën e Detit Mesdhe Sipas një studimi të ri të kryer nga Instituti Kombëtar i Oqeanografisë dhe Gjeofizikës Eksperimentale...
Sllovenia-Huawei

Sllovenia drejt neutralitetit teknologjik

0
(Skenderbeu.info) Sllovenia drejt neutralitetit teknologjik Qeveria sllovene duket se ka zbutur qëndrimet e saj për ligjin e komunikimeve elektronike, në ndryshim nga ekzekutivi i mëparshëm...
Josef Borell

Borrelli: Të marrim seriozisht kërcënimin bërthamor të Putinit

0
(Skenderbeu.info) Borrelli: Të marrim seriozisht kërcënimin bërthamor të Putinit Përfaqësuesi i Lartë i BE-së për Politikën e Jashtme, Josep Borrell, duke folur për BBC ka...

Lajme të tjera
NGJASHME

Pse fashizmi ka ende kontroll mbi Italinë

(Skenderbeu.info)-Zgjedhjet: Pse fashizmi ka ende kontroll mbi Italinë . Toleranca...

Shikojmë protestat në Iran dhe shpresojmë,optimizmi i rremë mund të na mjegullojë sytë

(Skenderbeu.info)-Shikojmë protestat në Iran dhe shpresojmë,optimizmi i rremë mund...

Çfarë kërkon Rusia nga votat në Ukrainën e pushtuar

(Skenderbeu.info)-Çfarë kërkon Rusia nga votat në Ukrainën e pushtuar Zyrtarët...

Ukrainasit ndjejnë shpresë dhe jo frikë nga mobilizimi i Rusise

(Skenderbeu.info)-Ukrainasit ndjejnë shpresë dhe jo frikë nga mobilizimi i...

Shumë sekrete: Rasti i Trump thekson problemin e dokumenteve të klasifikuara

(Skenderbeu.info)-Shumë sekrete: Rasti i Trump thekson problemin e dokumenteve...

Kërcënimet bërthamore të Putinit e ballafaqojnë botën me një zgjedhje urgjente

(Skenderbeu.info)-Kërcënimet bërthamore të Putinit e ballafaqojnë botën me një...

Putin,kërcënimet e tij të mëparshme ishin të kota duke thënë se “ky nuk është një bllof”

(Skenderbeu.info)Putin,kërcënimet e tij të mëparshme ishin të kota duke...

Parimet themelore të OKB-se nën kërcënim

(Skenderbeu.info)-Parimet themelore të OKB-se nën kërcënim.“Bota jonë është në...
Raporto